Χώρος
Καθολική Εκκλησία ΘεσσαλονίκηςΔιεύθυνση: Τέρη Βακιρτζόγλου
Πιάνο: Παντελής Μπενετάτος
Η Nakas Gospel Choir λειτουργεί από το 2018 υπό την καθοδήγηση και διεύθυνση της σολίστ και καθηγήτριας μοντέρνου τραγουδιού του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Τέρης Βακιρτζόγλου και το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει κυρίως συνθέσεις από το φάσμα της αφροαμερικανικής κουλτούρας, Gospels, Spirituals, Freedom και Work songs.
Η χορωδία έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, έχει εμφανιστεί σε συναυλιακούς χώρους όπως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η Α’ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, o Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη και η Ελληνοαμερικανική Ένωση και έχει συνεργαστεί με τις χορωδίες “The Joyful Voices Of Inspiration” της Βοστώνης και “More House School Choir” του Λονδίνου. Μόνιμος συνοδός πιανίστας είναι ο Παντελής Μπενετάτος.
Με ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπερτόριο που έχει την ικανότητα να δημιουργεί ευφορία και ψυχική ανάταση, φέροντας υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, η Nakas Gospel Choir έχει πιστό κοινό που την ακολουθεί σε όλες της τις εμφανίσεις.
https://www.facebook.com/profile.php?id=61565076293854
https://www.youtube.com/@NakasGospelChoir
Τέρη Βακιρτζόγλου
Η Τέρη Βακιρτζόγλου είναι ερμηνεύτρια και εκπαιδευτικός της Jazz μουσικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα της μαθήματα μουσικής, αν και η ενασχόληση της με το τραγούδι είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα σε χορωδίες. Το 2004 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Κέρκυρα. Έντονα επηρεασμένη από την ισχυρή παρουσία του Jazz τμήματος στη σχολή της, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αυτοσχεδιασμό και να δώσει έμφαση στις Jazz σπουδές. Μετά την αποφοίτησή της το 2010, συνέχισε τις σπουδές της στο Queens College / Aaron Copland School of Music της Νέας Υόρκης, ενώ έλαβε υποτροφίες τόσο από το Ίδρυμα Fulbright, όσο και από το ίδρυμα Ωνάση. Το 2013 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της πάνω στη Jazz Vocal Performance και συνέχισε να εργάζεται στη Νέα Υόρκη, όπου εμφανιζόταν παρουσιάζοντας συχνά τα προσωπικά της πρότζεκτ σε χώρους μεταξύ των οποίων το “Le Poisson Rouge”, το “Cornelia St Cafe”, το “Swing 46”, το “Somethin Jazz Club” και το“Silvana”.
Μετά την επιστροφή της από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, η Terry εμφανίζεται ανάμεσα σε εξαιρετικούς μουσικούς της Jazz, σε μερικούς από τους πιο γνωστούς χώρους, εντός και εκτός της πόλης. Έχει διδάξει ως προσκεκλημένη καθηγήτρια Jazz φωνητικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και αυτή την στιγμή διδάσκει μοντέρνα φωνητικά και αυτοσχεδιασμό στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, στην Αθήνα και στο Professional Program, στην Γερμανία.
Επιπλέον, τα τελευταία έξι χρόνια συμμετέχει σταθερά στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το “Το Τρένο στο Ρουφ”, όπου μαζί με τους Jazz express παρουσιάζουν μοναδικά αφιερώματα, τα οποία γίνονται μόνιμα sold out. Τη φετινή χρονιά παρουσίασαν το “Franky meets Ella”, μια υπέροχη παράσταση-αφιέρωμα στον Frank Sinatra και την Ella Fitzgerald, γεμάτη ταλέντο, σεβασμό και συγκίνηση. Άλλωστε, η επικοινωνία συναισθημάτων και η κατανόηση των εαυτών μας μέσα από την μουσική αποτελεί ένα συνεχές ταξίδι ρυθμού και μελωδίας για την Τέρη, που αγαπά τον αυτοσχεδιασμό και τους πειραματισμούς. Η οπτική της γωνία απέναντι στην παραγωγή και στην δημιουργία είναι δυναμική και εκφραστική. Η μουσική της είναι οι ιστορίες και οι non-stop περιπλανήσεις της σε όλα τα παραπάνω μέρη και εμπειρίες, προσφέροντας έτσι τις προσωπικές, τρυφερές πτυχές και εξερευνήσεις της, τόσο στις μελωδίες, όσο και στους στίχους. Το 2018 κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με πρωτότυπες συνθέσεις με τον τίτλο Qualia. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στο νέο της project, το Permathea. Το πρώτο single κυκλοφόρησε το 2023 με τον τίτλο Disco Blues και αποτελεί μία αφιέρωση σε όσους επιβιώνουν μέσα από την τέχνη, καθώς γίνονται κομμάτι αυτής.
Η συνεργασία της Τέρης Βακιρτζόγλου με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας ως καθηγήτριας μοντέρνου τραγουδιού και αυτοσχεδιασμού ξεκίνησε το εκπαιδευτικό έτος 2018-19.
Παντελής Μπενετάτος
Ο Παντελής Μπενετάτος γεννήθηκε στον Πειραιά. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή άρχισε να παίζει πιάνο και με διάφορα ροκ συγκροτήματα στα τέλη της δεκαετίας του ΄70. Το 1986 ολοκληρώνει τις σπουδές θεωρητικών και ενορχήστρωσης στο Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα.
Ανήκει στους πιο δραστήριους μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει παίξει με πολλούς διακεκριμένους μουσικούς (Γ. Τρανταλίδη, Γ. Φιλιππίδη, Γ. Φακανά, Γ. Ρακόπουλο, R. Peterson, B. Watchon, Chuck Berry, Trilok Gurtu, David Lynch, Jimmy Cobb, Miles Griffin, Tony Remy κ.ά.) σε φεστιβάλ και κλαμπ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Περιοδικά έχει υπάρξει μέλος των συγκροτημάτων: Γ. Τρανταλίδης quintet, Jazz Workshop, Mode Plagal, Τάκης Μπαρμπέρης quintet, New Edition κ.λπ. Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, όπως τους Χ. Αλεξίου, Γ. Χατζηνάσιο, Δ. Γαλάνη, Γ. Πάριο, Μ. Λιδάκη, Α. Πρωτοψάλτη, Κ. Χατζή και άλλους. Η προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνει τα albums: “Stand Art” με τους Γ. Φακανά – Γ. Σταυρόπουλο, “Stepping Out Vol. 1”, σε συνεργασία με τον Σ. Παναγιωτόπουλο και “Ανάφλεξις” με το συγκρότημα Πυρός Αιθήρ, ενώ έχει λάβει μέρος σε πάμπολλες ηχογραφήσεις.
Από το 1994 ο Παντελής Μπενετάτος διδάσκει Jazz πιάνο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.