Λατρευτική Εβδομάδα - Εκδηλώσεις
Θέσεις
Είσοδος μόνο με δελτία.Η διανομή των δελτίων εισόδου θα γίνει την Παρασκευή 4 Απριλίου και ώρες 11:00 - 14:00 από τα Γραφεία της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης (Κέντρο Μουσικής Κουντουριώτου 17, Λιμάνι, 4ος όροφος - Έναντι Ερυθρού Σταυρού)Χώρος
Ροτόντα
Α ΜΕΡΟΣ
«CRUCIFIXUS: 6 Σπαράγματα για το Σκοτάδι των Παθών και την Ελπίδα του Φωτός»
Γυναικείο φωνητικό σύνολο VOCI CONTRA TEMPO
Διεύθυνση χορωδίας-Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σοφία Γιολδάση
Αντώνης Ασπρίδης, πιάνο
Oscar Kachurin, κρουστά
Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου, σκηνοθετική επιμέλεια
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
- Media vita (Εν τω μέσω της ζωής βρισκόμαστε στον θάνατο), Michael McGlynn (γεν.1964, Ιρλαδία), βασισμένο σε γρηγοριανή μελωδία, Σόλο: Ελένη Δημοπούλου, Έλενα Τζήκα
- Kyrie eleison, Henk Badings (1907-1987, Ινδονησία/Ολλανδία)
- Crucifixus (Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν), Giuseppe De Rosa (γεν.1973, Ιταλία), για γυναικεία χορωδία και πιάνο, (2022, 1ο Βραβείο στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας)
- Lux Aeterna (Αιώνιο Φως), Michelle Roueché (γεν.1964, Η.Π.Α.), Σόλο: Ελένη Μαντά
- Hemlig stod jag (Κρυφά στάθηκα), Σουηδικός Νεκρικός Ψαλμός του 17ου αι., χορωδ. επεξ.: Susanne Rosenberg (γεν.1957, Σουηδία)
- Μάνα μου, μάνα, παραδοσιακός Λιβανέζικος Ύμνος για την Μ. Παρασκευή, μουσική προσαρμογή: Χριστόδουλος Χάλαρης, απόδοση στα ελληνικά: Νίκος Γκάτσος, χορωδ. επεξ.: Σοφία Γιολδάση, Σόλο: Ρία Καραματσούκη
Ευχαριστούμε θερμά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την ευγενική παραχώρηση των θεατρικών κοστουμιών στις Voci Contra Tempo.
VOCI CONTRA TEMPO
Δήμητρα Αθανασάτου, Ελένη Δημοπούλου, Αθανασία Θωμοπούλου, Νεφέλη Ήραντου, Ρία Καραματσούκη, Νόννα Κυριαζοπούλου, Μάρθα Μαγγίρα, Ελένη Μαντά, Θάλεια Μαυρίδου, Χρυσούλα Μίσχου, Έλενα Τζήκα, Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη, Λία Χατζοπούλου, Ruth Jennifer-Sutton
Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Voci Contra Tempo έκανε την εμφάνισή του το 2017 και πολύ σύντομα αναδείχθηκε σε μία από τις κορυφαίες και πιο δραστήριες χορωδίες της Ελλάδας. Η συμμετοχή στο σύνολο προϋποθέτει είτε μακρόχρονη ενασχόληση με τη φωνή είτε πολυετή χορωδιακή εμπειρία. Ανάμεσα στους σκοπούς του συνόλου είναι η ανάδειξη έργων για γυναικεία χορωδία με έμφαση στη μουσική δημιουργία του 19ου, 20ου και 21ου αιώνα, καθώς και οι πρώτες εκτελέσεις χορωδιακών έργων.
Συνεργάζονται τακτικά με φορείς όπως το Μεγάρο Μουσικής Θες/νίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θες/νίκης, το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφ. Κ. Μακεδονίας, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νίκης, κ.ά. Με την Κ.Ο.Θ. έχουν παρουσιάσει μερικά από τα πιο σπουδαία έργα ρεπερτορίου για γυναικεία χορωδία, όπως οι Πλανήτες του Holst και οι Σειρήνες από τα Νυχτερινά του Debussy. Τον Αύγουστο του 2021 συμμετείχαν – έπειτα από πρόσκληση – σε δύο από τα μεγαλύτερα Διεθνή Χορωδιακά Φεστιβάλ: το “Guido d’Arezzo” και το “Incontro Internazionale Polifonico ‘Città di Fano’”, δίνοντας συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ιταλίας και λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Στην Ελλάδα έχουν επίσης εμφανιστεί σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Σέρρες, Καβάλα, Νάουσα, Λάρισα και Τρίκαλα. Τον Απρίλη του 2022 έκαναν το ντεμπούτο τους με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, τραγουδώντας στο “1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής” στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τον Νοέμβριο του 2023 μοιράστηκαν τη σκηνη του Μεγάρου Μουσικής με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στη συναυλία “Με Επίσημο Ένδυμα” που διοργάνωσε το Κε.Πο.Πε.Κε.Μακεδονίας, σε δύο sold out συναυλίες που παρακολουθησαν 3.000 άτομα.
Τον Νοέμβριο του 2023 είχαν την χαρά και την τιμή να ηχογραφήσουν το τραγούδι “Μάνα μου, μάνα” σε χορωδιακή μορφή για τις ανάγκες των τίτλων τέλους της ταινίας “ΦΟΝΙΣΣΑ”, μία ταινία βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα, η οποία ξεπέρασε τα 420.000 εισιτήρια.
Οι VCT έχουν αναπτύξει παράλληλα και εκπαιδευτικό έργο, συμμετέχοντας στο παρελθόν ως εργαστηριακή χορωδία στο 2ο ARTience Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Φωνή (Τρίκαλα, 2022) και στο Masterclass Διεύθυνσης Χορωδίας του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας, με διδάσκοντες τους Ambrož Čopi (SL), Gary Graden (SΕ), Vytautas Miškinis (LT) και Javier Busto (ES) [2021, 2022]. Το 2022 οι VCT έλαβαν μία πολύ τιμητική πρόσκληση να τραγουδήσουν νέα ελληνική μουσική στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, καλεσμένες του Φεστιβάλ “Homelands”. Δημιούργησαν, λοιπόν, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ένα πολυσχιδές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό project, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής χορωδιακής δημιουργίας, όπου νέοι Έλληνες συνθέτες έγραψαν σύγχρονα έργα ειδικά για τις VCT, τα οποία έκαναν πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία.
Οι VCT αποτέλεσαν ensemble in residence του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νίκης (2017-2020) και του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ. (2021-2023) και συνεχίζουν να αναπτύσσουν ένα πλούσιο εκπαιδευτικό έργο για μαέστρους και συνθέτες.
Τις Voci Contra Tempo ίδρυσε και διευθύνει η μαέστρος Σοφία Γιολδάση (BA, MA στη Διεύθυνση Χορωδίας, Conservatorium van Amsterdam).
ΣΟΦΙΑ ΓΙΟΛΔΑΣΗ
Σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας (Bachelor & Master) στο Conservatorium van Amsterdam της Ολλανδίας και εξειδικεύτηκε στη χρήση σωματικής κίνησης σε παιδικές-νεανικές χορωδίες. Είναι, επίσης, αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και Μουσικής Παιδαγωγικής/Μουσικολογίας του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ. ως υπότροφος του ΙΚΥ. Για περισσότερα από 15 χρόνια έχει δουλέψει με όλα τα είδη των χορωδιών: παιδικές, νεανικές, ομοίων φωνών ενηλίκων και μικτές χορωδίες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, με αξιοσημείωτη επιτυχία, και έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες εντός κι εκτός Ελλάδος.
Ως μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας Nieuw Amsterdams Kinderkoor εμφανίστηκε στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Ολλανδίας, κέρδισε Ασημένιο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Cantemus, ηχογράφησε για την Ολλανδική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, για την Deutsche Grammophon, και είχε την τιμή να διευθύνει στην ορκωμοσία του Βασιλιά της Ολλανδίας, Willem Alexander, γεγονός που παρακολούθησαν ζωντανά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Η Σοφία αποτελεί μέλος κριτικών επιτροπών σε χορωδιακούς διαγωνισμούς και καλείται συχνά να διδάξει σε masterclasses, σεμινάρια & workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία, Αυστρία, Κόσοβο, Ισραήλ, Σερβία & Ολλανδία. Συνεργάζεται συχνά με φορείς όπως: IFCM, ECA, Feniarco, Accademia Corale Italiana, Choralspace, Πανεπιστήμιο Hacettepe (Τουρκίας), ΥΠ.Π.Κύπρου, Εθνική Λυρική Σκηνή, Χορωδία της ΕΡΤ, ΚΟΘ, Συμφωνική Ορχήστρα Δ. Θεσ/νίκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης, Κέντρο Πολιτισμού Περιφ. Κ.Μακεδονίας, Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας, κ.ά. Έχει διευθύνει σε μερικούς από τους σπουδαιότερους χώρους Πολιτισμού όπως το Ηρώδειο, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Concertgebouw Amsterdam, κ.ά.
Άρθρα και εργασίες της πάνω στη χορωδιακή μουσική δημοσιεύονται σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά (Choraliter, World Choir Symposium 2023, κ.ά.). Η χορωδιακή επεξεργασία της στο παραδοσιακό τραγούδι “Μάνα μου, μάνα” επιλέχθηκε να ακουστεί στους τίτλους τέλους της σπουδαίας ταινίας ΦΟΝΙΣΣΑ (σκηνοθ. Εύας Νάθενα). Είναι μαέστρος της Παιδικής & Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσ/νίκης, στην οποία φοιτούν 120 παιδιά & νέοι. Επίσης, ίδρυσε & διευθύνει το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Voci Contra Tempo, με το οποίο έχει συμμετάσχει σε σπουδαία Φεστιβάλ (Guido d’Arezzo, κ.ά), έχει διευθύνει σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών (Φιλαρμονική του Βερολίνου, κ.ά) & έχει συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες (Αλκ.Ιωαννίδης, κ.ά). Η Σοφία διδάσκει Διεύθυνση Χορωδίας στο Ωδείο “Μελωδία” Καλαμαριάς.
Β ΜΕΡΟΣ
«Ρέκβιεμ» του Σίμου Παπάνα
Το έργο βασίζεται στην ιστορική παράδοση του είδους Ρέκβιεμ, χρησιμοποιώντας επακριβώς τους παραδοσιακούς λατινικούς στίχους, όμως με μικρές ανακατατάξεις και μουσικά εκφραστικά μέσα, επιχειρεί να πραγματευτεί ανθρωποκεντρικά την αγωνία, τον φόβο, τη θλίψη, την οργή, την ταπείνωση, την απέλπιδα επιθυμία για γνώση και τα υπόλοιπα συναισθήματα που συνοδεύουν την αναπόφευκτη αλήθεια του επερχόμενου θανάτου. Κεντρικό ρόλο παίζει η παιδική φωνή, που αντιπροσωπεύει την αγνή αλλά και απροστάτευτη παιδική ψυχή που ενδημεί κρυμμένη σε κάθε άνθρωπο και που είναι αυτή που βρίσκεται αντιμέτωπη τελικά με το αναπάντητο ερώτημα της ύπαρξης. Συνθετικά, προσπάθησα να πραγματευτώ με σεβασμό την ιστορία του είδους του Ρέκβιεμ, με αφετηρία τον μεσαίωνα αλλά και να χρησιμοποιήσω μία μουσική γλώσσα οικεία και κατανοητή για τον σύγχρονο ακροατή.
Σίμος Παπάνας
Μέρη:
Requiem aeternam – Kyrie
Dies irae
Tuba mirum
Sanctus
Benedictus
Agnus Dei
Libera me
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Σολίστ:
Μυρσίνη Μαργαρίτη – σοπράνο
Εβελίνα Χαβαλέ – παιδική φωνή
Βασίλης Καβάγιας – τενόρος
Χριστόφορος Σταμπόγλης – βαθύφωνος
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης, Αρχιμουσικός
Μεικτή χορωδία Κυρίλλου & Μεθοδίου
Διεύθυνση χορωδίας: Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΜΕΤ
Δημήτρης Βίττης – Hurdy Gurdy
Μυρσίνη Μαργαρίτη, Σοπράνο
Πολύπλευρη υψίφωνος με ένα ευρύ ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ έως τη σύγχρονη μουσική. Ο διεθνής τύπος έχει εκθειάσει τη μουσικότητα, τη δεξιοτεχνία, την καθαρότητα του ήχου και την εντυπωσιακή σκηνική της παρουσία. Μετά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ ξεκίνησε την καριέρα της ως Serpetta στην όπερα La finta giardiniera του W.A.Mozart στο Landestheater Salzburg. Ακολούθησαν πολυάριθμες εμφανίσεις σε θέατρα και συναυλιακούς χώρους σε Ευρώπη, Μεξικό, Ινδονησία, Κίνα, με καθοριστικές στιγμές τις εμφανίσεις στο Φεστιβάλ BBC Proms, το Concertgebouw Amsterdam και το Bozar Brüssel. Υπήρξε μόνιμο μέλος του σολιστικού ensemble της όπερας του Halle στη Γερμανία (2006-2009). Ερμήνευσε μεταξύ άλλων τους ρόλους της Ilia (Idomeneo) στο θέατρο Ολύμπια, Alcina (Alcina) στο Διεθνές Φεστιβάλ Händel του Halle, Fillide (Aminta e Fillide) και Anastasio (Giustino) στο Διεθνές Φεστιβάλ Händel του Göttingen, της Morgana (Alcina) και Micaëla (Carmen) στο Φεστιβάλ Αθηνών, της Donna Anna (Don Giovanni), της Contessa (Nozze di Figaro), της Βαρόνης (Λεπορέλλα Γιώργου Κουρουπού) στην Εθνική Λυρική Σκηνή, της Bellezza (Il trionfo del tempo e del disinganno) στο Φεστιβάλ Μπαρόκ της Valetta στη Μάλτα, της Armida (Rinaldo), της Angelica (Orlando Furioso), της γυναίκας στην όπερα La voix humaine του Francis Poulenc στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου κ.α. Διδάσκει τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών, το Athens Conservatoire College και το Ωδείο Κόνταλι. | https://myrsini.margaritis.eu
Βασίλης Καβάγιας, τενόρος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύνθεση στο Ιόνιο Πανεπιστήµιο και µονωδία στο Δηµ. Ωδείο Καλαµάτας (Χριστίνα Γιαννακοπούλου). Συνέχισε για µεταπτυχιακές σπουδές στην όπερα στο Mozarteum Universität του Σάλτσµπουργκ µε την Barbara Bonney (Υπότροφος Ωνάση και IKY). Παράλληλα µελέτησε µε τον Άρη Χριστοφέλη.
Το 2007 απέσπασε το Α’ βραβείο στο διαγωνισµό λυρικού τραγουδιού της Yamaha (YMFE). Το 2013 πήρε μέρος στην Ακαδημία Rossini στο Pesaro υπό την καθοδήγηση του Alberto Zedda.
Ως σολίστ σε συναυλίες έχει εµφανιστεί σε σηµαντικές αίθουσες της Ευρώπης όπως Konzerthaus Βερολίνου, Liederhalle Στουτγκάρδης, Bozar στις Βρυξέλλες κ.α. Έχει ερµηνεύσει κυρίως πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες του Rossini Il barbiere di Si-viglia, La Cenerentola, Italiana in Algeri, La cambiale di matrimonio, L’inganno felice, Il viaggio a Reims, του Mozart Don Giovanni, Cosi fan tutte, Die Entführung aus dem Serail (Belmonte), Die Zauberflöte (Tamino), Idomeneo (Arbace), του Bellini La Son-nambula, του Berg Wozzeck (Andres), του Gluck Alceste, του Weil Άνοδος και Πτώση της πόλης του Μαχαγκόνυ (Τζίμυ) κ.ά., καθώς και σε οπερέτες του Offenbach ο Ορφέας στον Αδη, Η ωραία Ελένη και του Στράους Η Νυχτερίδα. Έχει εµφανιστεί σε σηµαντικά θέατρα όπως Εθνική Λυρική Σκηνή, ΜΜΑ, ΜΜΘ, Rossini Opera Festival Pesaro, Ros-sini Festival Bad Wildbad, Teatro Comunale di Bologna, Covent Garden (Lindbury Studio), Teatro Sao Carlos στη Λισαβώνα, Landestheater Salzburg, Theater an der Wien, Teatro Lirico di Cagliari, Teatro Lirico di Trieste, Κρατική Όπερα Τσεχίας (Πράγα) Κρατική Όπερα Ουγγαρίας (Βουδαπέστη),Göteborgsoperan και Norrlandsop-eran Σουηδία, Βασιλική Όπερα Στοκχόλµης κ.α.
Έχει κάνει τρείς δισκογραφικές δουλειές : Rossini Semiramide – Naxos, Gluck Il trionfo di Clelia (Πρώτη παγκόσμια Εκτέλεση) – MDG, Weigl Il Sacrifizio – Newplay.
Χριστόφορος Σταμπόγλης, Βαθύφωνος
Ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου (Μετροπόλιταν Όπερα, Βασιλική Όπερα του Λονδίνου Κόβεντ Γκάρντεν, Τεάτρο Ρεάλ -Μαδρίτη , Grand Théâtre de Genéve, Glyndebourne Opera Festival, Bayerische Staatsoper κλπ). Στην μουσική και τεχνική του διαμόρφωση, τον στήριξαν οι “Υποτροφίες Μαρία Κάλλας,” οι αείμνηστοι Χρ. Λαμπράκης και Κώστας Πασχάλης και τέλος ο μεγάλος βαθύφωνος Δ. Καβράκος με τον οποίο μελετά έως σήμερα.
Θεωρεί τον εαυτό του καλλιτεχνικό θρέμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπου έκανε τα πρώτα του βήματα καθώς και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Εχει επίσης συμπράξει πολλές φορές με την ΚΟΑ και την Συμφωνική Ορχήστα και Χορωδία της ΕΡΤ καθώς και την ΚΟΘ αλλά και με μεγάλες ορχήστρες του εξωτερικού όπως η London Symphony Orchestra, η Orchestre de la Suisse Romande, η Opera Orchestra of NY με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.
Έχει δώσει πολλά προσωπικά ρεσιτάλ καθώς και συναυλίες θρησκευτικής μουσικής. Το ρεπερτόριό του ξεπερνά τους 100 ρόλους και έχει ηχογραφήσει για την EMI Classics, Bongiovanni, Rossini Opera Festival καθώς και την LYRA. Επίσης κυκλοφορεί σε DVD ο “Κουρέας της Σεβίλλης” του Glyndebourne Festival όπου ερμηνεύει τον ρόλο του Don Basilio.