Λατρευτική Εβδομάδα

Χαιρετισμός Δημάρχου

Η Θεσσαλονίκη αποκαλύπτεται καθημερινά μέσα από τα μικρά και μεγάλα θραύσματα της πολυκύμαντης ιστορίας της, αποθησαυρίζοντας την πλούσια κληρονομιά της, στο πλαίσιο μιας συνεχούς ανανεωτικής διαδρομής, που ενώ αγκαλιάζει το παρελθόν μπορεί και το μετουσιώνει σε ένα δημιουργικό παρόν.

Μια τέτοια ουσιαστική προσπάθεια, μέσα από συνέργειες με δημιουργικού φορείς της πόλης και υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αποτελεί η πρωτοβουλία της επαναφοράς της Λατρευτικής Εβδομάδας στην πόλη μας, μια εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα των Αγίων Παθών του Κυρίου. Εμπνεόμαστε από τη λατρευτική καρδιά της Θεσσαλονίκης που θα χτυπά με κατάνυξη, για την ψυχική ανάταση όλων των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών, στους ιερούς ναούς και στα μνημεία της πόλης, από τις 20 έως και τις 27 Απριλίου.

Η γοητεία της Θεσσαλονίκης έγκειται στην ίδια την ταυτότητά της, την γεμάτη από δημιουργικές αντιφάσεις και συνθέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι της αυθεντικής φυσιογνωμίας της πόλης αποτελεί η έντονη θρησκευτικότητά της. Μέσα από τις εκδηλώσεις της Λατρευτικής Εβδομάδας σας καλούμε όλους να στηρίξετε μια προσπάθεια που στόχο έχει να καταδείξει το Βυζαντινό παρελθόν της, καθώς συμπορεύεται με ένα πλούσιο θρησκευτικό Προσκυνηματικό παρόν και εκφράζεται στους φυσικούς χώρους της Ορθόδοξης Πίστης, αλλά και μέσα από διάφορες και διαφορετικές μορφές της λατρευτικής τέχνης και παράδοσης.

Αδιαμφισβήτητα η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για κάθε επισκέπτη. Το σημαντικό είναι η κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, να μην γίνεται μονομερώς ή αποσπασματικά, αλλά με βάση έναν ενιαίο σχεδιασμό, που θα στοχεύει σε ποιοτικά αποτελέσματα, με διάρκεια στον χρόνο. Είμαι βέβαιος ότι η Λατρευτική Εβδομάδα θα αποτελέσει το εφαλτήριο, αλλά και την προοπτική για την προώθηση του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού Τουρισμού.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι αρωγός κάθε πρωτοβουλίας για την προβολή και προώθηση της πόλης, ώστε να αναδείξει γνωστές και άγνωστες πλευρές της, προωθώντας, σαφώς, και τον εναλλακτικό/θεματικό τουρισμό, ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας συλλογικής στρατηγικής, που αποσκοπεί να μετατρέψει την πόλη σε παγκόσμιο πόλο έλξης, με όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα την καταστήσουν διαχρονικό σημείο αναφοράς και προσφιλή προορισμό.

Ευχαριστώ πολύ την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τη στήριξη της σε όλο αυτό το εγχείρημα, και φυσικά φορείς, χορηγούς, συντελεστές, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

 

Χαιρετισμός Μητροπολίτη

Θεσσαλονίκη, Σαρακοστή 2024

Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης μας κ. Στέλιου Αγγελούδη και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Βασιλείου Γάκη και απευθύνω σε όλους τους συμμετέχοντες στη λατρευτική εβδομάδα της πόλης μας αλλά και στους επισκέπτες της τον παρόντα εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και καλωσορίσματος.

Η όμορφη αυτή παράδοση της Θεσσαλονίκης να διοργανώνει την «Λατρευτική Εβδομάδα» πριν ακριβώς την Μεγάλη Εβδομάδα των Αγίων Παθών του Κυρίου, αποτελεί ουσιαστική ευκαιρία να εισοδεύσουμε βήμα- βήμα στα μεγάλα αυτά
γεγονότα, προσεγγίζοντάς τα καλλιτεχνικά, μέσα από πολιτιστικές λειτουργίες ανθρώπων που εμπνεύστηκαν από το Θείο Πάθος. Η τοπική εκκλησία μας προσφέρει προθυμότατα την αγάπη της στην διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων και εγκαρδίως συγχαίρουμε τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, όπως και όλα τα καλλιτεχνικά – μουσικά σχήματα που θα συμμετάσχουν, καλούμε δε όλους τους Θεσσαλονικείς αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας να μας συνοδεύσουν σε αυτό το πλούσιο και ποιοτικό «λατρευτικό» ταξίδι.

Μετά θερμών πατρικών ευχών και πολλής αγάπης
Θεσσαλονίκης Φιλόθεος

 

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας

Η Θεσσαλονίκη έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Βυζαντινό της Χαρακτήρα.

Με αφετηρία τη διάθεση για ενίσχυση και ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών της πόλης με ιδιαίτερα σημαντικό παρελθόν και προσφορά στον πολιτισμό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού και μετά την πάροδο πολλών ετών, επαναφέρει τη «Λατρευτική Εβδομάδα», θεσμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, με ιστορία μεγαλύτερη των δύο δεκαετιών, που επιστρέφει ανανεωμένος και εμπλουτισμένος.

Μία εβδομάδα πριν από την Εβδομάδα των Παθών, από 20 έως 27 Απριλίου. Βυζαντινοί χοροί, χορωδίες ευρωπαϊκής μουσικής, μονωδοί, σολίστες, απαγγελίες θεατρικά αναλόγια με γνωστούς ηθοποιούς, μουσικά σύνολα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η γαστρονομία στο πνεύμα των ημερών, συμβάλλουν στην έκφραση του θρησκευτικού αισθήματος των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης και δημιουργούν με το υψηλό τους καλλιτεχνικό επίπεδο μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερης κατάνυξης, μέσα στον χώρο των Ιστορικών Βυζαντινών Ιερών Ναών της Αγιοτόκου Θεσσαλονίκης μας, που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ατμόσφαιρα των ημερών ενισχύεται από μία σημαντική έκθεση φωτογραφίας από το Αρχείο της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο “Πάσχα στο Άγιον Όρος” που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό. Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως αρωγός και συμπαραστάτης, θέτει υπό την αιγίδα της τη «Λατρευτική Εβδομάδα». Και ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ Φιλόθεο για την ενεργή υποστήριξη του θεσμού.

Η Λατρευτική Εβδομάδα αξιοποιεί τη Βυζαντινή ταυτότητα της πόλης. Και με σαφή προσανατολισμό, μπαίνουν οι βάσεις εξωστρέφιας και ενίσχυσης του Προσκυνηματικού Τουρισμού, με πολλαπλά οφέλη για τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας γίνεται η αφορμή, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να «καταδυθούν» στο πλούσιο βυζαντινό παρελθόν του τόπου μας. Εξάλλου, η ενίσχυση του Προσκυνηματικού τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα όλων μας.

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης & Διαδημοτικής Συνεργασίας
Βασίλειος Γάκης

Δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 20 Απριλίου 

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης, ώρα: 19:30 

Ποία άσματα μέλψω 

Ψαλτικό Οδοιπορικό των Αχράντων Παθών Ψάλλει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος μαζί με Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης 

Συμμετέχει ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου – Πολιούχου Θεσσαλονίκης 

Αφήγηση: Απόστολος Σαμιώτης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτριος Χριστοδούλου, Πρωτοψάλτης

 


Κυριακή 21 Απριλίου 

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης, ώρα: 19:00 

Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός  Ε΄ Κυριακής των Νηστειών 

Χοροστατεί ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος
Ψάλλουν οι Βυζαντινοί Χοροί (κλιμάκια):
Ιστορικό Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός»
Σωματείο Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» 

 


Δευτέρα 22 Απριλίου  

Αγιορειτική Εστία, ώρα 20:00 

Πάσχα στο Άγιον Όρος 

Έκθεση φωτογραφίας  από 22 Απριλίου έως 13 Ιουνίου 2024 

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο της Αγιορειτικής Εστίας. 

Συλλογές κειμηλίων, εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων, με τη συνεργασία του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ι.Μ.Θ. και του Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγούδα). 

Συμμετέχουν οι φοιτητές της ειδίκευσης «Ερμηνεία και Εκτέλεση Ψαλτικής» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ.: Μαρία – Παρασκευή Χαστάογλου, Όλγα Μποφόνοβα, Γεώργιος Ραπουτίκας, Αρσένιος Χαραλαμπίδης. 

Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Διδάσκων: Γεώργιος Πατρώνας, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Μ.Ε.Τ.

 


Τρίτη 23 Απριλίου 

Ιερός Ναός Παναγίας Αχειροποιήτου, ώρα 20:30 

Προσεγγίζοντας το Θείο Πάθος 

Μουσικοαφηγηματικό οδοιπορικό  

Αφηγούνται οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Δήμητρα Αντωνακούδη, Δημήτρης Σιακάρας

Ερμηνεύουν οι: Φώτιος Γιαννακάκης, Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Πάρης Γκούνας, Άρχων Υμνωδός  της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας  Πέτρος Παπαεμμανουήλ, Άρχων Μαΐστωρ  του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Σιρανούς Τσαλικιάν, Υψίφωνος 

Ισοκρατούν σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

 


Τετάρτη 24 Απριλίου  

Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας, ώρα 19:30 

Βυζαντινά Πάθη  

Μιχάλη Αδάμη
Σολίστ: Απόστολος Σωτηρούδης – Κώστας Μιχαλακόπουλος
Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» Α.Π.Θ.
Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Βυζαντινός Χορός του Ι.Κ.Ν. της του Θεού Σοφίας – Θεσσαλονίκης.
Χοράρχης: Πρωτοψάλτης Στέλιος Ζαχαρίου

Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου Μουσική Διεύθυνση, Ελπίδα Τσάμη correpetition

 


Τετάρτη 24 Απριλίου  

Ροτόντα, ώρα 20:30 

Gabriel Faure: Requiem Op. 48  

Σολίστ: Αλεξάνδρα Μπιμπλάκη (σοπράνο), Ευάγγελος Χατζησταύρου (βαρύτονος) 

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης Μουσική Διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης, Αρχιμουσικός Χορωδία Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΠΑ.ΜΑΚ.  

Διδασκαλία Χορωδίας: Μαρία – Έμμα 

Μελιγκοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΜΕΤ Βυζαντινός Χορός «ΕΥΔΡΟΜΟΥΝΤΕΣ» του καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του Ι.Ν. Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας και γυναικείος Χορός «ΕΥ ΝΕΑΝΙΔΕΣ» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ.  

Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Διδάσκων: Γεώργιος Πατρώνας, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Μ.Ε.Τ.

 


Πέμπτη 25 Απριλίου  

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης, ώρα 20:00 

 Ύμνοι Ανατολής και Δύσης 

Βυζαντινός Χορός «ΕΥΦΩΝΟΝ» του Ι.Κ.Ν. της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης 

Δ/νση Χορού: Στυλιανός Ζαχαρίου, Πρωτοψάλτης Βυζαντινός Χορός «Ηδύμελον»  

Δ/νση Χορού: Ιωάννης Τσάμης, Πρωτοψάλτης Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης  

Διεύθυνση Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου 

 


 

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 

Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας, ώρα 20:30 

Τροπάριο της Κασσιανής 

Ακαδημαϊκός Μουσικός Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων  Μουσική Διεύθυνση: Σάββας Βρεττός 

Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων  Σταύρου Κουγιουμτζή 

Μελοποιημένοι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας και ψαλμοί σε μορφή λαϊκού ορατορίου 

Σολίστ: Ανδρέας Καρακότας  

Πιάνο: Κωνσταντίνος Δημηνάκης 

Παιδική και Μικτή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος»  

Διεύθυνση: Χρυσόστομος Σταμούλης, Ιωσηφίνα Κατωφλίδου 

 


 

Σάββατο 27 Απριλίου  

Αγορά Μοδιάνο, ώρα 13:00 

Γεύσεις της Σαρακοστής 

Οι πολυβραβευμένοι chef ambassadors του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ευαγγέλου και Δημήτρης Τσανανάς, θα παρουσιάσουν το Σάββατο του Λαζάρου, στην Αγορά Μοδιάνο, ένα μοναδικό masterclass όπου θα αποκαλύψουν τα μυστικά τους για τη δημιουργία παραδοσιακών σαρακοστιανών πιάτων. 

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου θα παρουσιάσει ένα υγιεινό και εύκολο κριθαρότο με γαρίδες, ενώ ο Δημήτρης Τσανανάς θα δείξει πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε μελωμένες, κρασάτες σουπιές, χρησιμοποιώντας 

αγνές τοπικές πρώτες ύλες. 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δικτύου δημιουργικών πόλεων της Unesco για τη γαστρονομία. 

 


 

Σάββατο 27 Απριλίου 

Αύλειος χώρος Iεράς Μονής Βλατάδων,  

ώρα 20:00 

Ρόδον το Αμάραντον 

Το Θείο Πάθος και η Ανάσταση μέσα από τη Θεομητορική Υμνογραφία & την Παράδοση Αφηγούνται οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου:  Νεφέλη Ανθοπούλου, Λευτέρης Λιθαρής 

Παίζουν και τραγουδούν:  

Σταυρούλα Γελκοβάνη (τραγούδι), Παναγιώτης Δρακόπουλος (τραγούδι)
Χρήστος Mπαρτζόπουλος (κανονάκι – τραγούδι)  Γιώργος Ψάλτης (βιολί), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά)  

 


 

Chef Ambassadors του Δήμου Θεσσαλονίκης

Σωτήρης Ευαγγέλου

Δημήτρης Τσανανάς

 

 

Χορηγοί

Χορηγοί επικοινωνίας

 

Συνεργαζόμενοι φορείς

 

​​Διάλεξε ημερομηνία

ΜΑΙΟΣ 2024
 • ΔΕΥΤΕΡΑ
 • ΤΡΙΤΗ
 • ΤΕΤΑΡΤΗ
 • ΠΕΜΠΤΗ
 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 • ΣΑΒΒΑΤΟ
 • ΚΥΡΙΑΚΗ
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31